Tampondruk

Tampondruk, vergelijkbaar met offsetdruk, is een indirecte druktechniek die zijn effectiviteit heeft bewezen in het bedrukken van diverse oppervlakken. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van een vlakke plaat, vaak aangeduid als een cliché, waarin verdiepingen worden aangebracht. Deze verdiepingen worden zorgvuldig gevuld met inkt, die vervolgens wordt opgenomen door een gladde en elastische stempel gemaakt van siliconenrubber. Het interessante is dat siliconen inktafstotend is, waardoor de inkt op een gecontroleerde wijze wordt overgebracht op het te bedrukken object door middel van de tampon. Dit maakt het mogelijk om zelfs op oneffen oppervlakken een perfecte bedrukking te realiseren.

Wat tampondruk nog veelzijdiger maakt, is dat de tampon kan worden aangepast wat betreft zijn hardheid, vorm en grootte, afhankelijk van de aard van het te bedrukken oppervlak. De dikte van de overgedragen inktlaag is doorgaans ongeveer 4 micron, hoewel dit kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type inkt, de viscositeit ervan, de etsdiepte van het cliché en de temperatuur.

Al met al kunnen we stellen dat tampondruk de ultieme keuze is als het gaat om het bedrukken van oppervlakken met diverse kenmerken, zoals rondingen, holle vormen, bolle vormen, en meer. Maar ook voor vlakkere ondergronden staat tampondruk garant voor een perfecte opdruk.

Tampon