Zeef- en Textieldruk

Zeefdruk is een veelzijdige druktechniek die wordt ingezet voor tal van grafische toepassingen, variërend van textieldecoratie tot de vervaardiging van affiches en kunstdrukken. Deze techniek heeft ook zijn weg gevonden naar de industriële sector, waar ze wordt gebruikt voor de productie van diverse uiteenlopende producten.

Het zeefdrukproces begint met een raamwerk dat strak wordt gespannen, ook wel een zeefdrukraam genoemd. Dit raam wordt doorgaans voorzien van een lichtgevoelige laag. Nadat deze laag is ontwikkeld en weggespoeld, ontstaan er doorlatende plekken op het zeefdrukraam. Deze doorlatende plekken vormen de sjabloon waarlangs de inkt zal worden gedrukt.

Vervolgens wordt de inkt op het zeefdrukraam aangebracht en met behulp van een rakel gelijkmatig verspreid. Op deze manier wordt de vorm van de sjabloon nauwkeurig afgedrukt op het te bedrukken voorwerp. Een interessant kenmerk van zeefdruk is dat het mogelijk is om het proces te herhalen met verschillende kleuren en vormen, die naast elkaar of over elkaar kunnen worden gedrukt. Dit biedt een breed scala aan creatieve mogelijkheden in het drukproces.

Zeefdruk T-shirt